логотип освітнього агентства Аспект

"Аспект" - навчання за кордоном
Нам довіряють своїх дітей понад 25 років!

АСПЕКТ

вул. Льва Толстого 25

Київ

Україна

Схема проїзду

Історія виникнення шкіл зі спільним навчанням за кордоном

2337

Питання про те, як виховувати юнаків і дівчат, має довгу історію. Виховання дитини завжди було пов'язано з багатьма факторами: наприклад, нормами моралі або рівності між статями. Протягом більшої частини історії, роздільне навчання хлопчиків і дівчаток було зразком для будь-якої системи освіти. У свою чергу, роздільне виховання підкреслювало нерівноправне становище чоловіків і жінок у суспільстві: хлопчиків готували до наук і серйозних професій, коли дівчаток більше навчали мистецтву, веденню домашнього господарства і вихованню дітей.

Сама ідея змішаного або спільного навчання (в сучасному понятті системи освіти, де хлопчики і дівчатка навчаються разом), представляла загрозу для такого традиційного поділу праці. Аж до 19-го століття роздільне навчання було стандартом шкільної та університетської освіти, коли хлопчики отримували пріоритет для вивчення наук. У цій статті ми пропонуємо вам розглянути, як переходили на спільне навчання школи країн Європи та Північної Америки.

  • Великобританія

історія школи Dollar AcademyШотландії належить найстаріший у світі навчальний заклад для спільного навчання – це школа Dollar Academy. Школа була заснована в 1818 році на спадщину, залишену Джоном Макнаббом. До речі, Dollar Academy продовжує існувати й по сьогоднішній день і готується до свого 200-річного ювілею. В її стінах навчається близько 1200 студентів, слідуючи кращим традиціям британської освіти. В Англії ж першої громадської школою спільного типу стала Bedales School, заснована в 1893 році і реорганізована під змішане навчання п'ятьма роками пізніше. З другої половини 20-го століття практика переходу на спільне навчання стає повсюдною для британських шкіл: Ratcliff College, Kent College Canterbury, Strathallan School, Oswestry School і десятка інших шкіл по всій країні.

  • Франція

У французькій системі освіти закрили очі на стать дитини в 1920-х роках, з тих пір диплом Французького Бакалаврату (атестат про закінчення середньої школи) стало реально отримати дівчаткам. Такий крок дозволив ученицям вступати в будь університет країни, адже для цього їм було необхідно закінчити школу. На законодавчому рівні спільне навчання для дівчаток і хлопчиків у початковій школі стало обов'язковим з 1957 року.

  • США

У 18 столітті змішане навчання стало повсюдно поширюватися в англомовних регіонах Північної Америки. Це пов'язують з появою ідей Реформації історія шкіл у сшав регіоні.Спільне навчання дівчаток і хлопчиків вперше практикується в школах Нової Англії (території сучасних штатів Коннектикут, Мен, Массачусетс, Нью-Гемпшир, Род-Айленд, Вермонт) – в регіоніз найбільш розвиненою шкільною системою. В роки після американської революції відбувся сплеск інтересу до жіночої освіти, збільшилось розуміння того, що жінки відіграють вирішальну роль в соціалізації дітей нової республіки. Ці погляди допомогли зробити спільне навчання досить популярною практикою на початку 19 століття в північних і західних регіонах країни.Така тенденція призвела до того, що у 1890-х роках переважна більшість американських школярів відвідувала спільні школи – один з найбільш високих показників у світі.

 

Переваги і недоліки обох освітніх систем (спільного і роздільного навчання) досі залишаються предметом дискусій. Протягом багатьох років педагоги, батьки і дослідники вивчають питання про те, яка шкільна освіта найбільш ефективна для сучасного суспільства. Деякі стверджують, що спільне навчання дозволяє юнакам і дівчатам бути більш підготовленими до теперішніх реалій. Інші наполягають на тому, що в певному віці діти можуть відволікатися, навчаючись з ровесниками протилежної статі.

Раніше ми вже підготували матеріал про те, в чому полягає суть роздільних шкіл, які їхні переваги перед школами зі спільним навчанням. Докладніше про це ви можете знайти в статті: «Роздільні школи: в чому суть?»

Оцінка: 
Середнє: 5 (7 голосів)

Поділитися: