логотип освітнього агентства Аспект

"Аспект" - навчання за кордоном
Нам довіряють своїх дітей понад 25 років!

АСПЕКТ

вул. Льва Толстого 25

Київ

Україна

Схема проїзду

Роздільні школи: в чому суть?

3088

На наших теренах роздільні школи є скоріше екзотикою, ніж стандартом. У країнах заходу, таких, як Великобританія, Ірландія та США, окремі школи для хлопчиків і дівчаток - звичайне явище. Багато батьків на заході вибирають саме роздільні школи для навчання своїх дітей, вбачаючи в них особливі переваги для своєї дитини. Чому? Давайте розберемося в особливостях роздільних шкіл, їх перевагах та недоліках.

Історія роздільних шкіл

середні школи за кордономКоріння роздільного освіти лежать біля витоків появи шкільної освіти як такої. Фактично, з моменту появи перших шкіл і до XIX століття роздільна освіта вважалася стандартом у багатьох частинах світу. Саме тому вона вважається більш традиційною, ніж спільне навчання. Ну а так як кілька століть тому моральні підвалини і дисципліна були більш суворими, то окремі школи прийнято вважати більш стриманими в цих аспектах. Те ж можна сказати і про релігійну складову: хоча в більшості сучасних шкіл за шкільною партою приділяється не так багато уваги релігії, як раніше, серед роздільних шкіл сьогодні набагато більше тих, які, скажімо так, приділяють більше уваги цьому аспекту розвитку особистості.

середні школи за кордономПочинаючи з XIX століття, все більш популярними почали ставати спільні школи. Можливо, зіграла роль розвиток глобалізації і зміна курсу суспільства в цілому, результатом чого стало зростання кількості спільних шкіл в геометричній прогресії. В результаті до середині XX століття більшість роздільних шкіл відкрили свої двері для обох статей і домінування спільних шкіл над окремими стало незаперечним. На сьогоднішній день, лише в декількох країнах кількість роздільних шкіл становить понад 10% від загальної кількості шкіл. Серед таких країн колиска шкільної освіти Великобританія, Австралія, Ізраїль і більшість ісламських країн. Однак, "менше" в цьому випадку не означає "гірше". У тій же Британії деякі роздільні школи є найбільш престижними в королівстві: наприклад, Ітонський коледж для хлопчиків, дав путівку в життя 19 прем'єр-міністрам Британії або школа для дівчаток Downe House, в якій навчалася нинішня герцогиня Кембриджська Кейт Міддлтон (туди, до речі, можна поїхати в літній табір).

Особливості роздільних шкіл

Престиж і традиції — це, звичайно, добре, але що ж все-таки можуть дати дитині роздільні школи такого, чого не можуть дати "звичайні" спільні школи, з точки зору навчання? Як не дивно, але однозначну відповідь на це питання дати неможливо. В останні роки інтерес до цієї теми виявляли безліч дослідників і професіоналів зі світу освіти, проте до сих пір вони так і не прийшли до єдиної думки про те, що ж краще для дитини. Тому замість того, щоб однозначно судити "що краще", ось вам кілька особливостей роздільних шкіл.

  1. Деякі дослідження показують, що успішність учнів роздільних шкіл вище. Прихильники цієї версії як би говорять нам, що в окремих школах діти сильніше зосереджені на навчанні, ніж в спільних: ні тобі ні представників протилежної статі, які можуть забирати на себе істотну частину уваги, ні конкурентного середовища, у якій завжди хочеться вигідно виділяться перед протилежною статтю. Але тут треба зробити ремарку, що все-таки для повноцінного розвитку дитини, крім академічних досягнень, важливий цілий комплекс чинників, таких як кількість творчих і спортивних секцій, якість інфраструктури і увага персоналу до дитини.

  2. Адаптація під особливості навчання і розвитку. Ніхто не буде сперечатися, що дівчатка і хлопчики дуже різні у всьому. Так ось є думка, що вони по-різному сприймають інформацію, реагують на різні ситуації в школі і розвиваються розумово. Роздільні школи враховують цей чинник і розробляють свої програми і підходи до учнів згідно з таким особливостям. Враховуючи це, немає нічого дивного в тому, що в окремих школах хлопчики і дівчата можуть легше сприймати інформацію, ніж в спільних.

  3. Соціалізація і забобони. Як би не старалися роздільні школи підлаштуватися під дітей, у результаті всі діти потрапляють в "спільний" дорослий світ, де хочеш не хочеш, але треба взаємодіяти один з одним. І тут в учнів роздільних шкіл можуть з'явитися проблеми, особливо у тих, хто жив у шкільному пансіоні і перебував у школі весь час навчання. Адже будучи постійно в оточенні собі подібних складно відточити майстерність у такій тонкій матерії. До того ж, через брак живого спілкування можуть з'явитися найнеймовірніші забобони і стереотипи про протилежну стать.

  4. Більш сувора дисципліна. Хоча це не правило, але загальна тенденція. Це можна назвати даниною традиціям та історії освіти. Не можна сказати, що зараз роздільні школи старомодні, але їм властивий більший консерватизм щодо правил поведінки в школі, шкільної форми, розпорядку дня в пансіоні і так далі. Для когось це чудова можливість віддати дитину в школу, де він або вона буде перебувати під наглядом не гірше, ніж удома. Ну а хто хоче навчити дитину самостійності і дати певний рівень свободи далеко від дому. Тому, тут все дуже суб'єктивно.

Підсумок

Отже, що ж ми маємо в підсумку? А маємо ми те, що, як і у всьому, що стосується освіти дитини, вибір залишається за сім'єю. Ніхто не знає краще, що підійде дитині, ніж батьки і їм вирішувати яка школа буде краще для їх дорогоцінного чада - роздільна або спільна. Сподіваємося, що ця стаття пролила світло на загадкові для багатьох роздільні школи і тепер вибрати середню школу за кордоном з нашого великого каталогу буде ще легше. А вже там, повірте, є школи на будь-який смак.

 
Оцінка: 
Середнє: 5 (4 голосів)

Поділитися: