логотип освітнього агентства Аспект

"Аспект" - навчання за кордоном
Нам довіряють своїх дітей понад 25 років!

АСПЕКТ

вул. Льва Толстого 25

Київ

Україна

Схема проїзду

Transition Year Programme в Ірландії: «входимо» у навчання за кордоном поступово

1384

Transition Year (TY) – перехідний або проміжний рік між програмами Junior Cycle і Senior Cycle. Вступати на нього можуть як самі ірландці, так і студенти з-за кордону.

Для чого він потрібен?

Шестеро студентів у формі усміхаються

Останні два роки середньої школи досить вузькоспеціалізовані. Школярі обирають певні предмети (6-8) і зосереджують свою увагу саме на них. Згодом з цих дисциплін здаються іспити. Оцінки заносяться в атестат і відіграють ключову роль при вступі до університету.

Проте на початкових етапах середньої школи не всі студенти готові точно сказати, чим мріють займатися умайбутньому. Випускні класи передбачають досить високий рівень усвідомленості та самостійності учнів (застосовується «університетський» підхід до викладання, коли більшу частину матеріалу необхідно освоювати самостійно). Також варто враховувати психологічний фактор: деякі діти банально втомлюються від інтенсивного навчання, у результаті чого їх продуктивність та успішність падає.

Transition Year дає підліткам можливість видихнути, зібратися з думками, а головне – спробувати себе у різних сферах. Мова йде не тільки про академічний, але і практичний аспект справи.

Для іноземних студентів, які бажають отримати State Leaving Certificate, Transition Year корисний з цілого ряду причин:

  • Переїзд в іншу країну – це стрес, яким би самостійним не було  ваше чадо. Дитині потрібна адаптація. Останні два класи перед університетом на таку розкіш часу не залишають. Сюди треба приходити вже повністю готовими до всіх можливих труднощів.

  • Розвиток самостійності. Безумовно, всі школярі знаходяться під постійним наглядом кураторів й опікунів (детальніше про всі нюанси середньої освіти в Ірландії можна прочитати у статті Лариси Неклюдової). Однак у багатьох ситуаціях доведеться вчитися проявляти незалежність і «дорослість мислення».

  • Розуміння системи освіти. У кожній країні вона має свої особливості та нюанси і точно відрізняється від української.

  • Нові друзі. Входити у новий колектив завжди непросто. Ось тільки вдома після навчального дня ти повертаєшся у рідну кімнатку, можеш виговоритися і отримати підтримку від близьких людей. А тут цих близьких людей ще потрібно знайти.

Дівчинка в шкільній формі посміхається і обіймає подругу за плече

  • Практичний досвід. TY передбачає можливість невеликої практики на реальних підприємствах. Не робота у повному розумінні цього слова, скоріше огляд можливостей. Дитина потрапляє до реальної фірми, виконує якісь прості завдання, але при цьому знаходиться у середовищі, бачить, як організований процес, усвідомлює, що дійсно хоче займатися тією чи іншою справою у майбутньому;

  • Усебічний розвиток. Звичайно, академічну програму ніхто не відміняв. Але великий акцент під час Transition Year робиться на різні гуртки за інтересами. Точніше сказати, на них вистачає часу. Останні ж два роки будуть дуже завантажені заняттями, через що можливість виділити зайві пару годинок на хобі не завжди знайдеться .

  • Досвід навчання у школі за кордоном. Рік – це достатній період, щоб зрозуміти, чи взагалі готова дитина до навчання в іншій країні, і чи підходить їй ця конкретна країна.

Програма Transition Year

П'ять хлопців у зелених светрах будують модель

Від школи до школи програма цього року може відрізнятися, але основні елементи повторюються. Наведемо, наприклад, програму Transition Year школи Villiers School.

Програма складається з:

  • основних предметів (англійська та ірландська мови, іноземні мови, математика);

  • предметів за вибором (мистецтво, мода, музика, підприємницька справа, дослідницька робота, бізнес тощо);

  • модулів (фільмографія, побудова кадру, декоративно-прикладне мистецтво тощо);

  • різні додаткові заняття на свіжому повітрі (походи, орієнтування, скелелазіння, каякінг, вітрильний спорт, стрільба з лука, серфінг, каноїнг тощо).

Команда дівчаток з катання на конях отримала кубок

Кожен предмет можна вивчати 8 тижнів, завдяки чому за рік у студента є можливість спробувати досить велику кількість різнопланових занять і визначитися, що саме обирати для програми Senior Cycle.

Умови вступу на Transition Year і необхідні документи

Умови відповідають загальним вимогам до іноземців, що вступають до старшої школи в Ірландії:

  1. вік: 15-16 років. Зверніть увагу, що за законами Ірландії діти до 16 років повинні обов'язково мати опікуна. Ним виступає або представник приймаючої сім'ї, або працівник спеціально створених освітніх організацій;

  2. табелі за останні 2 роки навчання із задовільними оцінками (найбільш важливі оцінки з англійської мови та математики);

  3. високий рівень володіння англійською мовою. Всі предмети, звісно, будуть викладатися саме нею І хоча програма проміжного року дещо полегшена, з початковим рівнем знання мови вчитися буде вкрай складно;

  4. рекомендаційні листи/характеристики зі школи;

  5. грамоти, сертифікати, нагороди за участь у конкурсах, олімпіадах, змаганнях тощо (внеакадемічні успіхи дуже важливі при вступі до школи за кордоном).

Список шкіл Ірландії, які пропонують програму Transition Year для іноземних студентів, можна подивитися у нашому каталозі.

Зацікавилися програмою Transition Year? Залишилися якісь питання? Телефонуйте, пишіть, з радістю дамо выдповыдь та допоможемо з вибором.

Оцінка: 
Голоси відсутні

Поділитися: