логотип освітнього агентства Аспект

"Аспект" - навчання за кордоном
Нам довіряють своїх дітей понад 25 років!

АСПЕКТ

вул. Льва Толстого 25

Київ

Україна

Схема проїзду

Освіта в Ірландії: State Leaving Certificate – квиток до кращих університетів світу

1460

State Leaving Certificate – це національний сертифікат, який отримують випускники середніх шкіл Ірландії. Документ дає право школяреві вступати до університетів або коледжів як на території Ірландії, так і у Великобританії, Канаді, США і материковій Європі.

Щоб отримати цей сертифікат, українцям необхідно навчатися в ірландській школі протягом двох років. Якщо говорити про систему освіти в країні, то цей період відповідає етапу Senior Cycle – останні два класи школи, які орієнтовані на підготовку школярів до вступу (доскональне вивчення тих предметів, які знадобляться студенту у ВНЗ).

Дівчатка та хлопці в шкільній формі сидять на траві перед будівлею школи

Організація навчального року

Навчальний рік в Ірландії, як і в Україні, починається у вересні, а закінчується у червні. На відміну від звичного для нас ділення на два семестри, тут рік поділений на три триместри. Заняття, як правило, починаються о 9 ранку і тривають до 4 вечора. Далі учні розходяться по гуртках.

Transition Year

Більшість іноземців спочатку вступають на так званий Transition Year. Він не передбачає яких-небудь «вирішальних» іспитів, а розрахований саме на те, щоб школяр звик до системи освіти в іншій країні, адаптувався, остаточно вирішив, чим планує займатися у майбутньому і який професії присвятити життя. Можливістю взяти перехідною рік нерідко користуються навіть місцеві школярі, так як подібна перспектива передбачає низку переваг.

Дівчата у шкільній формі тримають кубок

  1. TY – це непогана можливість отримати перший реальний досвід роботи. Так, це всього 2-3 тижні на рік і, звісно, не повноцінна робота, а лише практика. Але для розуміння, чи підходить школяреві обрана професія, цього більш ніж достатньо.
  2. Цей рік школяр може також присвятити розвитку особистісних якостей, навичок, хобі. Всі гуртки та клуби за інтересами будуть доступні йому на рівні з іншими учнями. Рівень навантаження протягом цього року буде не таким високим, як у старших класах, що залишає достатню кількість часу на захоплення.
  3. Рік далеко від дому допоможе дитині здобути більшу самостійність і морально підготуватися до серйозного навчального процесу.
  4. За цей рік школяр знайде нових друзів, вони стануть для нього підтримкою і опорою. Навчальні заклади організовують багато активностей, пов'язаних саме з командною роботою і налагодженням взаємозв'язку між учнями.
  5. Протягом цього року, як правило, можна «спробувати повчити» досить велику кількість предметів і визначитися з пріоритетами і уподобаннями.

Senior Cycle

Три дівчинки у шкільній формі їдять льодяники на паличці

Як вже зазначалося, цей етап триває два роки. Учні можуть самі обрати список предметів для вивчення (6-8).

Обов'язкові предмети: англійська, ірландська мови, а також одна з європейських мов (іспанська, італійський тощо) плюс математика.

Інші предмети можна обрати зі сфери природничих, економічних наук або комп'ютерних технологій. Для всебічного розвитку завжди можна доповнювати свій курс дисциплінами зі сфери мистецтва і ремесел.

Кожен з обраних предметів можна вивчати на базовому (Ordinary) або вищому рівні (Higher).

Іспити

Дівчинка вирішує приклади з математики

Наприкінці другого навчального року студент повинен здати іспити (які вважаються одночасно і випускними, і вступними) з обов'язкових і профільних (відносно університету) предметів. Варто уточнити, що саме оцінки з профільних предметів максимально важливі для ВНЗ. Всього 6 іспитів. Максимальна оцінка – 600 балів.

Іспити починаються в червні і тривають 3 тижні. Вони можуть містити як письмову, так і усну частину, а природничі науки передбачають створення та презентацію профільного міні-дослідження.

Вступ до університету

Кожен університет встановлює свої вимоги до бвступників. Десь це 580 балів, десь- 500: все залежить від конкретного навчального закладу. Спеціальна шкала балів дає можливість перевести бали Leaving Certificate у бали Abitur або A-level, завдяки чому студенти можуть вступати в різні країни.

Якщо підсумувати, то закінчення середньої школи в Ірландії здатне дати українським студентам не тільки якісну освіту, але і достатньо широкі можливості для визначення подальшого навчального шляху.

Оцінка: 
Середнє: 5 (1 голос)

Поділитися: