логотип освітнього агентства Аспект

"Аспект" - навчання за кордоном
Нам довіряють своїх дітей понад 25 років!

АСПЕКТ

вул. Льва Толстого 25

Київ

Україна

Схема проїзду

Вступайте до університетів Німеччини без іспитів з атестатом Abitur

2748

Що це?

Abitur – це внутрішній стандарт середньої освіти у Німеччині, ступінь кваліфікації, що надається учням після закінчення школи. Результати іспитів за програмою Abitur разом з оцінками за 12 і 13 класи гімназії вносяться до zeugnis der Allgemeinen Hochschulreife (атестат зрілості).

Університети прирівнюють здачу іспиту за програмою Abitur до відповідних іспитів за програмами A-level або International Baccalaureate. Таким чином, за наявності атестата такого типу абітурієнти можуть вступати в університети Австрії і Швейцарії БЕЗ іспитів, а в Німеччині є можливість продовжувати навчання на безоплатній основі.

Студенти навчаються у бібліотеці

Особливості отримання атестата Abitur для іноземців

Варто враховувати, що дана програма розрахована на 13 років навчання. Тому українського атестату для вступу до ВНЗ Німеччини буде недостатньо (ми вчимося лише 11-12 років).

11 і 12 класи гімназії – це другий ступінь середньої освіти, а учні 13-го класу вважаються абітурієнтами (в рамках програми останнього року якраз і робиться особливий акцент на підготовку до Abitur).

Таким чином, оптимальним варіантом буде вступ до середньої школи Німеччини не пізніше 10-го класу. Так студент зможе вступити до ВНЗ у звичному для України віці і не вчитися кілька зайвих років.

Також важливо розуміти, що отримати Abitur іноземні студенти можуть тільки у приватних школах-пансіонах (гімназіях) країни.

Умови прийняття до приватної школи-пансіону

  1. Рівень володіння німецькою мовою – B2.
  2. Рівень володіння англійською мовою кожна школа визначає самостійно.
  3. Високі оцінки за останні два роки навчання у школі.
  4. Позитивна характеристика студента з останнього місця навчання.

Програма навчання у німецьких гімназіях

Програма навчання у гімназії розрахована на талановитих учнів, які здатні до логічно-абстрактного мислення, а також можуть швидко оволодівати іноземними мовами.

Предмети діляться за 3 основними напрямками:

  • гуманітарні науки: література, мистецтво, мови;
  • техніка: математика, фізика, природничі науки;
  • суспільні науки: географія, філософія.

У список обов'язкових предметів входять: німецька мова, математика, географія, музика, біологія, історія, релігія і фізкультура. Також у 12-13 класах діє система спеціалізації, в рамках якої студенти обирають профільні дисципліни. Кількість годин, виділених на ці предмети, збільшується.

Крім основних академічних занять у приватних школах Німеччини діють курси іноземних мов, різні факультативи, секції та клуби за інтересами.

Іспити на отримання Abitur

Іспит у великій аудиторії

Всього студент повинен здати 5 іспитів.

  • Три письмових (німецька та іноземна мова (зазвичай, англійська) і математика. Тривалість – 3-5 годин).
  • Один усний (у форматі короткої презентації з будь-якого обраного предмету).
  • Останній іспит може бути як письмовим, так і усним (в залежності від територіального розташування школи).

Оцінка іспитів.

Максимальний бал за іспити – 75, тобто по 15 на кожен іспит. Після виставлення всіх оцінок загальна сума балів множиться на 4. Якщо підсумкова оцінка перевищує позначку 100, здача вважається вдалою.

Загальний бал атестата зрілості

Як ми вже згадували, крім оцінок за іспити Abitur, сюди входять оцінки за період навчання у 12 і 13 класах гімназії. Максимальна сума балів досягає 600, успішним вважається бал 200.

Таким чином, 300 балів – достатня оцінка в атестаті зрілості для вступу в університети.

У ВНЗ яких країн можна вступати після закінчення програми Abitur?

Хлопець посміхається та підіймає великий палець догори

Вступити без додаткових іспитів студенти можуть в університети Німеччини, Австрії, Ліхтенштейну, Люксембургу, Бельгії та німецької частини Швейцарії. Атестат дійсний і при вступі в інші країни (зокрема, Великобританія і США), але тільки за умови успішного складання іспиту на знання мови.

Оцінка: 
Голоси відсутні

Поділитися: