логотип освітнього агентства Аспект

"Аспект" - навчання за кордоном
Нам довіряють своїх дітей понад 25 років!

АСПЕКТ

вул. Льва Толстого 25

Київ

Україна

Схема проїзду

IB або International Baccalaureate Diploma Programme

3245

Що таке International Baccalaureate?

International Baccalaureate Diploma Programme – доуніверситетська навчальна програма, розрахована на учнів старших класів, які готуються до вступу до університетів за кордоном. Цей диплом визнається всіма провідними ВНЗ світу. Спочатку програма була створена в Швейцарії. Вона була стандартизована таким чином, що освіта, отримана в іншій країні, могло прирівнюватися до національної.

ib_exam_writing

Загальна інформація

Скільки потрібно вчитися? 2 роки (6 триместрів)
На кого орієнтована програма? Вступати можна після 10 класу (16-19 років)
Вимоги
  1. Висока успішність (в першу чергу з англійської та математики).
  2. Позитивна характеристика зі школи.
Знання англійської

IELTS 5.5

TOEFL IBT 71

 

Вступ

Після подачі заявки студентом вона розглядається екзаменаційною комісією (координатор програми, радники, викладачі й адміністратор). На успіх впливають наступні фактори:

  1. Попередня успішність студента.
  2. Оцінки на вступних іспитах з мови та математики.
  3. Рекомендації з попереднього місця навчання (від викладачів англійської та математики).
  4. Мотиваційний лист.

Користь

Програма в першу чергу орієнтована на напрацювання студентами умінь, необхідних у позашкільному житті. Розвиваються навички критичного та аналітичного мислення, самостійності, ініціативності, самоорганізації та соціальної адаптації. Таким чином, студенти починають виявляти зацікавленість в навчальному процесі, що позитивно впливає на їх успішність і академічні досягнення.

be_active_be_smart_be_independent_be_critical

Програма

Кожна школа залишає за собою право вносити до навчального плану деякі коригування, проте загальна структура зберігається.

Мови навчання – англійська, іспанська та французька. На рідній для студента мові може викладатися безпосередньо сама мова, вітчизняна та світова література.

 

Предмети. Програма складається з 6 напрямків знань:

  1. Рідна мова (за відсутності викладачів відповідної спеціалізації можна вибрати будь-яку іноземну мову) і вибіркове викладання творів світової літератури.
  2. Іноземна мова (на вибір) і література цією мовою.
  3. Математика.
  4. Природничі науки (біологія, хімія, фізика, екологія).
  5. Суспільні науки (психологія, філософія, історія, економіка, географія, бізнес інформаційні технології та ін)
  6. Додаткова дисципліна. Нею може стати як предмет з галузі мистецтва (дизайн, образотворче мистецтво, музика), так і математика на просунутому рівні або додаткові заняття з пунктів 2, 3, 4.

Рівні навчання.

Є можливість вибрати по 3 дисципліни на кожному з двох рівнів навчання:

  • стандартний (Standard level). На вивчення кожного предмета виділяється 150 годин. Завдяки тому, що перші заняття присвячуються азам і введення до дисципліни, є можливість вибирати предмети, які до цього не вивчалися;
  • просунутий (Higher level). На вивчення кожного предмета виділяється 240 годин. Частина тем подаються більш поглиблено (новачкові буде досить складно відразу влитися в навчальний процес), у зв'язку з чим передбачається більша кількість модулів і складніші іспити. Тут варто вибирати ті предмети, в яких дитина орієнтується найкраще, а також ті, які знадобляться йому безпосередньо при вступі на обрану спеціальність.

Центральні обов'язкові предмети для всебічного розвитку.

  • Theory of Knowledge (TOK) – «Теорія пізнання». Курс формує чітке усвідомлення того, чим є навчання і для чого вона потрібна. Студентам розповідається про методики та моделі ефективного освоєння матеріалу. Фактично, їх налаштовують на можливість і необхідність самонавчання. Заняття проводяться у формі дискусій, де кожен може висловити свою точку зору, підібрати правильні аргументи. В результаті, дитина навчається правильно викладати думки, вести конструктивний діалог і спільно приходити до істини.
  • Creativity, Action, Service (CAS) – «Творчість, дія, служіння». Сюди входить позанавчальна діяльність студентів. Творчість – це створення якогось продукту своїми руками, прояв творчого мислення. Дія – це усі рухливі види діяльності: спортивні змагання, танці і т. д. Служіння суспільству передбачає участь у благодійних акціях та акціях з захисту навколишнього середовища, поїздки до притулків для тварин, загалом, усе, що приносить реальну користь суспільству.

study_active_charity

Підсумковий іспит

На початку курсу кожен студент обирає тему майбутнього дослідження. Після закінчення навчання пишеться есе (більше 4000 слів), в якому описуються отримані результати. При виконанні цього завдання студент тренує навички академічного письма, аналізу й узагальнення інформації та роботи з великою кількістю джерел, що неодмінно стане в нагоді йому в університеті.

Система оцінювання

Після закінчення програми студенти проходять письмові іспити з кожного предмету. Максимальний бал за іспит – 7. У цю оцінку входять всі бали, зароблені протягом курсу, оцінки за підсумкову роботу або портфоліо за курсом, а також результат самого іспиту. Тобто за всю програму можна отримати 42 бали. Додатково оцінюються успіхи з центральних предметів (максимум 3 бали). Таким чином, ідеальний результат – 45 балів.

Для отримання диплома у студента в табелі не повинно бути оцінок 3 і нижче з жодного з предметів, а загальний бал успішності перевищити 24.

Результат

Ряд університетів приймають студентів з дипломом IB без вступних іспитів. До деяких ВНЗ Канади та США є можливість вступити відразу на другий курс.

В університетах Великобританії (включаючи Cambridge, Oxford та інші навчальні заклади зі світовим ім'ям) цей диплом прирівнюють до сертифікатів A-levels. Згідно з дослідженнями шкіл ACS International, 9 з 10 членів приймальної комісії в Об'єднаному Королівстві оцінюють програму Міжнародного бакалаврату вище інших.

Думка європейських ВНЗ з приводу IB відрізняється. Однак вони також приймають студентів без іспиту, або просять перездати деякі дисципліни.

Таким чином, отримання диплома International Baccalaureate стане відмінною підготовкою для старшокласника до вступу в топові університети світу, а також допоможе напрацювати ряд навичок і умінь, корисних у повсякденному житті.

Зі школами, які надають програми Міжнародного бакалавріату, Ви можете ознайомитися в нашому каталозі.

Оцінка: 
Середнє: 5 (2 голосів)

Поділитися: