логотип освітнього агентства Аспект

"Аспект" - навчання за кордоном
Нам довіряють своїх дітей понад 25 років!

АСПЕКТ

вул. Льва Толстого 25

Київ

Україна

Схема проїзду

Як бути з безвізом для дітей

2237

Як вже відомо, 11 червня 2017 року набуває чинності безвізовий режим між Україною і ЄС. Тепер українці, які мають біометричні паспорти зможуть спокійно відвідувати країни Європи, при дотриманні обмеження 90/180 днів. Але як бути з поїздками дітей в країни ЄС? Адже зараз починається час поїздок у літні табори за кордон, і багато батьків задаються питанням, а як їх дитина тепер зможе виїжджати в країни ЄС. Ось відповіді на деякі питання, які можуть допомогти вам вирішити труднощі при рішенні відправити дитину за кордон:

Чи зможуть діти користуватися безвізовим режимом? Так, зможуть. Процес з вклеюванням дитячої фотографії в паспорт батьків більше не актуальний, і тепер кожна дитина, навіть немовля, може отримати біометричний закордонний паспорт. З квітня 2018 року діти офіційно не зможуть подорожувати по паспортах батьків навіть у Білорусі чи Молдови.

Чи зможуть діти отримувати біометричні паспорти? Так, зможуть. У дітей до 12-ти років не беруть відбитки пальців, оскільки вони можуть змінюватися, але тим не менш, вони все одно зможуть отримати біометричний паспорт, який буде містити чіп з фотографією дитини. Дітям від 14-ти років для отримання закордонного паспорта необхідно мати національну ID карту. Дітям до 16-ти років видається паспорт терміном на 4 роки. Після 16-ти років біометричний закордонний паспорт отримують вже на 10 років.

вежа париж

Чи зможуть діти самостійно виїжджати за кордон? Діти до 16 років зможуть відвідувати країни ЄС самостійно тільки в разі наявності нотаріально завіреного дозволу від обох батьків на поїздку. Якщо дитина подорожує лише з одним з батьків/опікуном, також необхідно нотаріально посвідчена згода другого з батьків. Діти від 16 років можуть відвідувати країни ЄС без супроводу.

Які документи необхідно мати дитині з собою самостійно при поїздці в країни ЄС, наприклад, в літній табір у Німеччині?

  • біометричний паспорт
  • квиток у зворотний бік
  • підтвердження мети поїздки
  • підтвердження матеріальної спроможності (картка, готівка або чек)
  • підтвердження проживання
  • згода обох батьків або опікунів або інших законних представників дитини. У згоді вказується країна, напрямок поїздки дитини і період перебування дитини в обраній країні.
  • дані супроводжуючого, який подорожує з дитиною. Якщо немає супроводжуючого, деякі авіалінії пропонують послугу супроводу за окрему плату.
  • дані людини, яка зустрічає дитину по прибуттю.

Якщо ви подорожуєте з дитиною, то не забудьте взяти з собою свідоцтво про народження дитини, яке підтверджує те, що ви є батьками дитини.

Чи може дитина навчатися в країні ЄС без візи? Дитина може навчатися в одній з країн ЄС, тільки якщо це короткострокове навчання. В іншому випадку, наприклад, якщо дитина їде вчитися на пробний семестр у школі-пансіоні або на академічний рік в середній школі за кордоном, необхідно оформлювати довгострокову національну візу.

Що таке обмеження 90/180? Це правило дозволяє приїжджим перебувати на території країн ЄС не більше 90 днів на період 180 днів. Для більш тривалого терміну необхідно подавати документи на національну візу відвідуваною країни.

В які країни тепер відкритий доступ? Мова йде про 30 країн: Австрія, Бельгія, Болгарія, Греція, Данія, Естонія, Ісландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Ліхтенштейн, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швейцарія, Швеція.

Діти на відпочинку

Безвізовий режим – це, насамперед, відкриті двері до високоякісного європейського навчання для вашої дитини. Тепер вам непотрібно витрачати дорогоцінний час на отримання візи, однак не варто і забувати про вищезазначені умови, щоб не опинитися в числі відмов при паспортному контролі. Перевагою також є те, що багато країн Європи, особливо ті, які широко популярні серед туристів, пропонують короткострокові мовні програми для дітей і дорослих. Такі програми – чудова можливість познайомити вашого малюка з тією чи іншою країною, перш ніж обрати довгострокову середню/вищу освіту.

Оцінка: 
Середнє: 5 (5 голосів)

Поділитися: