логотип освітнього агентства Аспект

"Аспект" - навчання за кордоном
Нам довіряють своїх дітей понад 25 років!

АСПЕКТ

вул. Льва Толстого 25

Київ

Україна

Схема проїзду

Діти-генії: вражаючі винаходи підлітків, які змінюють світ

3968

Думаєте, що великі відкриття під силу зробити тільки вченим з багаторічним стажем? Ох вже ці упередження! Насправді такий підхід може знівечити навіть потенційно геніальні ідеї дітей. Так-так, саме в ці не ангажовані голівки найчастіше приходять світлі думки, здатні згодом перерости у великі винаходи. Завдання батьків – зробити так, щоб дитина повірила у себе.

На жаль, поки в нашій країні у людей не сформувалася звичка серйозно реагувати на «мрії», які лунають з дитячих вуст. Ее відбувається, зокрема, через те, що шкільні програми орієнтовані на формування загальних навичок, проходження якогось середньостатистичного курсу, зрозумілого всім і кожному. Загальні знання ставляться поперед усього, а от індивідуальні нахили та здібності враховуються мало. Програми ж середньої освіти Канади і США навпаки роблять акцент на індивідуальності та самовираженні. Дитина має можливість обирати ті предмети, які її цікавлять, і, відповідно, спрямовувати всі зусилля на освоєння улюбленої сфери.

Ми віримо в те, що кожна дитина особлива і може стати наступним Ньютоном чи Ейнштейном. А надихають нас на віру в краще вже практикуючі вундеркінди, які досягли неабияких успіхів у різних сферах діяльності.

Дівчинка із колбою у руках

1. Меган Уоррен і Books For Bedtime.

У ніч на свій 11-й день народження Меган як завжди читала книгу. Ритуал нічного читання був для неї обов'язковим, а тому в особистій бібліотеці дівчинки назбиралося дуже багато книг. І тут підлітку в голову прийшла сумна думка: а у когось немає жодної книги! Комусь немає, що читати, хтось позбавлений радості пізнання. Рішення виявилося простим і очевидним. Завдяки бабусі і дідусю Уоррен створила організацію «Books For Bedtime» (дорослі погодилися повністю взяти на себе відповідальність за збір та заповнення документації). Сама ж дівчинка їздила до притулків в Огайо (рідний штат) і розповідала дітям про те, наскільки прекрасне читання і чому вона так любить це заняття. Паралельно було оголошено про збір книг для нужденних. Несподівано заклик отримав величезну віддачу: більше 5 тисяч книг за 8 місяців! Самій же Меган почали надходити численні листи з подякою. За два роки дівчинка змогла ощасливити близько 35 тисяч дітей (причому проект вийшов далеко за межі рідного штату). Втім підліток впевнений, що це далеко не межа її можливостей!

Дві дівчинки з книгами

2. Кав'я Коппарапу і Eyeagnosis

16-річного підлітка до розробки нового додатка спонукала хвороба дідуся. Чоловік страждав від так званої «діабетичної ретинопатії» – одне з ускладнень при діабеті (пошкодження судин в сітківці ока і подальше порушення функціональності органу). Проте попередити сліпоту не так складно, якщо вчасно діагностувати захворювання. У випадку з дідусем Кавья лікарі запізнилися. Тому дівчинці і прийшла в голову ідея створення діагностичної програми. Смартфон на сьогодні є практично у кожної людини, а додаток не так лякає людей, як візит до лікаря. Для втілення в життя свого задуму дівчинка разом з братом і однокурсником зібрала близько 34 тисяч фото ушкодженої сітківки, а також поспілкувалася з професійними біохіміками, офтальмологами, неврологами і навіть фахівцями у сфері ШІ (штучного інтелекту). Як результат – хворим достатньо просто приставити око до об'єктиву камери на смартфоні. Результати тестів підтвердили ефективність такого способу діагностики.

Афроамериканка улыбается

3. Кіра Сухобойченко та легкий рюкзак.

Дітям, особливо в молодшій і середній школі, постійно доводиться тягати величезні, важкі ранці з підручниками і зошитами. Постійні навантаження на хребет досить негативно позначаються на дитячому здоров'ї, так й взагалі не приносить особливого задоволення. Як же зробити вантаж легшим? Поєднати рюкзак і повітряну кульку! Як би парадоксально це не звучало, але проект літаючого ранця починався саме з подібної думки (дівчинка побачила у вікно потяга дитину з кулькою).

Технологія дуже проста: внизу рюкзака створити невелике додаткове відділення, яке заповнити гелієм (або іншим газом). Це допоможе помітно зменшити загальну вагу рюкзака і зменшити тиск на хребет.

Дівчинка з кулькою

4. Руслан Коптєв і Riveroni.

А ще сучасні діти замислюються про екологію (адже наразі вона знаходиться у такому жалюгідному становищі, що їхнім дітям і нашим онукам може вже й не пощастити побачити все розмаїття природної краси).

Робот для очищення річкової води від сміття створювався фактично з підручних матеріалів. Основні складові елементи творіння – камера з датчиком, сонячна батарея та GPS. Така «начинка» дає можливість оператору керувати своїм підопічним, перебуваючи в радіусі 5 кілометрів. А два гвинта дозволять роботу розвертатися у будь-якому напрямку, що додає винахіду маневреності, а, отже, робить його більш практичним.

Хлопець з агрегатом

5. Ростислав Абрамов і танкова броня.

Передумовою деяких відкриттів на жаль, є зовсім невтішні реалії. Батько хлопчика – військовий, а тому створення непробивної танкової броні для Ростика було справою особистою. Броню в танку хлопчик пропонує розташувати у формі призми під різними кутами по всьому периметру. Проведені розрахунки доводять, що така конструкція допоможе мінімізувати кінетичну енергію снарядів, спрямованих в танк, що забезпечить додатковий захист від струсів команді всередині машини. При цьому броня має всього три шари, що робить її загальну вагу відносно невеликою.

Хлопчик в окулярах дивиться на чоловіка

6. Рубен Пол і ведмедик Тедді.

Чим може загрожувати вам звичайна м'яка іграшка? Виявляється, навіть у такий безневинний предмет можна вмонтувати пристрій для стеження. Зброєю для шпигунів, по суті, може слугувати будь-який IoT-пристрій (прилад, що має Bluetooth-приймач або  доступ до мережі). Для наочної демонстрації школяр використовував пристрій Raspberry Pi (міні-комп'ютер, розміром з кредитну карту). Хлопчик просканував зал на наявність ввымкнених Bluetooth-приймачів і спокійнесенько скачав кілька десятків телефонних номерів зі смартфонів ІТ-геніїв, що сиділи перед ним (включаючи номери дуже високопоставлених осіб). Потім, використовуючи один з dbдобутих номерів та мову програмування Python, хлопець змусив свою іграшку світитися та записувати звуки навколо. Таким чином, фактично будь-який предмет може використовуватися зловмисниками для досягнення своїх злочинних цілей.

Хлопчик з ведмедиком Тедді

7. Роні Орон та BioSat.

Цей маленький пристрій-супутник вміє виробляти кисень у космосі. Девайс за зовнішнім виглядом нагадує бульбашку. Знизу розташоване дзеркало, а зверху – прозорий купол, який здатен пропускати сонячні промені. Прямо під куполом дівчинка розмістила спеціальну мембрану, яка пропускає повітря (але не воду). Всередині своєрідної капсули знаходяться водорості та вода. Всередині конструкції відбувається природний процес фотосинтезу, а додаткові дзеркала захищають рослини від надмірного сонячного світла.

Жінка обіймає дівчинку-підлітка

І це тільки невелика частина винаходів, зроблених юними геніями. Можливо, і у вашому чаді живе винахідник? Головне – вчасно помітити «насіння» і допомогти йому прорости. Для цього школи пропонують програми «Мова +», серед яких є, наприклад, курси робототехніки та програмування. Відкриття чекають на вас!

Оцінка: 
Середнє: 5 (2 голосів)

Поділитися: