логотип освітнього агентства Аспект

"Аспект" - навчання за кордоном
Нам довіряють своїх дітей понад 25 років!

АСПЕКТ

вул. Льва Толстого 25

Київ

Україна

Схема проїзду

Swiss Maturité - атестат про повну середню освіту в Швейцарії

1426

Swiss Maturité – це швейцарська федеральна програма для учнів старшої школи в Швейцарії. За цією програмою навчаються студенти у віці 15-18 років, починаючи з 10 класу. Атестат Swiss Maturité видається учням за результатами іспитів, завершуючи навчання в 12 класі. За програмою Swiss Maturité студент може вчитися на одній з державних мов Швейцарії, в залежності від регіону, в якому знаходиться школа.

Тільки 20% учнів продовжують навчання в старшій школі, вступаючи в гімназію і закінчуючи Swiss Maturité. Така цифра пов'язана з великим навантаженням на програмі: школярам доводиться вивчати до 13 дисциплін на програмі Swiss Maturité, в той час як в англійській старшій школі, на програмі A-level, діти вивчають 3-4 дисципліни. В Швейцарії діти не можуть так вільно обирати предмети, як це передбачено на A-level. Предмети програми Swiss Maturité розділені на 2 блоки: перший з них – це гуманітарні дисципліни, науки і класи з мистецтва. Другий – вивчення трьох мов (мова навчання, друга державна мова в Швейцарії і англійська), математика і кілька предметів на вибір. Студенти можуть зосередитися на дисциплінах, які їм цікаві і знадобляться в університеті, але вони повинні відвідувати й інші класи. В кінці програми дітям необхідно буде здати усний і письмовий іспити і підготувати проект.

Програма старшої школи в Швейцарії не надто популярна серед іноземних студентів, які планують продовжити навчання в університеті за межами цієї країни. Теж можна сказати і про жителів Швейцарії, які націлені вступати в закордонні Вузи. Це пов'язано з тим, що багато університетів за кордоном не знайомі з дипломом Swiss Maturité, не всі мають практику прийому студентів з такою кваліфікацією безпосередньо. Всі 26 кантонів Швейцарії, а також федеральний уряд, мають різні навчальні програми та іспити для отримання Swiss Maturité. В цьому і полягає складність для університетів – зрозуміти кожен тип швейцарської кваліфікації.

Ще одна причина, чому програма Swiss Maturité не кращим чином підходить для вступу за кордон, полягає в термінах іспитів. Іспити на диплом Swiss Maturité здаються школярами в кінці серпня і на початку вересня. Таким чином, студенти не встигають надати результати іспитів в терміни осіннього вступу в університети Великобританії. Багатьом студентам, які все ж хочуть продовжити навчання в Англії, доводиться робити перерву на рік або семестр перед вступом в університет. Тим не менш, атестат Swiss Maturité цінується університетами США. Але якщо студент має намір залишатися на навчання в Швейцарії, то атестат Swiss Maturité дозволяє вступати в швейцарські університети безпосередньо.

Оцінка: 
Середнє: 4 (4 голосів)

Поділитися: