логотип освітнього агентства Аспект

"Аспект" - навчання за кордоном
Нам довіряють своїх дітей понад 25 років!

АСПЕКТ

вул. Льва Толстого 25

Київ

Україна

Схема проїзду

Як позначиться «Brexit» на британській освіті?

1725

вихід Великобританії з ЄС

Сьогодні все світове співтовариство сколихнула новина про вихід Великобританії з Європейського Союзу. І поки експерти говорять про те, які зміни принесе це рішення для самої Великобританії, країн ЄС і всього світу в області міжнародної економіки і політики, ми хотіли б розповісти про очікувані зміни у сфері освіти. Як зачепить «Brexit» (англ. – Britain, exit - вихід) освіту у Великобританії, і чи позначиться це на українських студентах, які навчаються, або планують навчатись у англійська школах?

Британське середня освіта вважається однією з найпрестижніших у всьому світі, і це факт. Англійські школи-пансіони, де переважно навчаються іноземні студенти, беруть одну з найвищих плат за навчання в Європі, але це не зменшує кількості студентів, які прагнуть потрапити туди. Британське новинне видання «heraldsctoltand» опублікувало статтю із заголовком: «школи-пансіони побоюються "брекситу"». У тексті статті йдеться про те, що Асоціація британських шкіл (BSA) підрахувала: з виходом Великобританії з ЄС ринок освіти втратить більше 100 мільйонів фунтів на рік, які приносять країні студенти з Європейського Союзу.

Тепер, згідно з новими вимогами, вони будуть змушені отримувати візи для навчання. Зараз у британських школах-пансіонах навчається близько 5 тисяч студентів з країн ЄС. Обов'язкова процедура оформлення візи для європейських студентів, які тепер підпадають під категорію «overseas», може вплинути на те, що європейці будуть підбирати школу для своїх дітей у іншому місці – стверджують в Асоціації британських шкіл.

У британській пресі також поширюється думка, що «Brexit» принесе значної шкоди університетам Великобританії і всій науковій базі країни. Справа в тому, що європейські студенти, які навчаються на території Великобританії, набагато сильніше британських студентів. З ускладненням процесу вступу в британські вузи, Великобританія втрачає цінні кадри для своєї країни. Крім того, Європейський Союз частково фінансує наукові дослідження в університетах, сприяє розробці проектів і забезпечує мобільність як студентів, так і викладачів британських університетів. В цілому, всі приходять до одного висновку, що «Brexit» позначиться на довгострокових соціальних і фінансових змінах в британській освіті, але в даний момент ніхто не може сказати остаточно, якими вони будуть.

учні британської школиБританські школи-пансіони вже поспішають повідомити, що іноземні студенти, як і раніше, будуть вітатися в стінах шкіл, а навчання студентів не зміниться. Щодо українських студентів, то їх ці перетворення не торкнуться так, як жителів ЄС, адже українці і раніше в обов'язковому порядку оформляли візи для навчання у Великобританії. Можливо тепер, коли студенти з Європейського Союзу і України, фактично, ставляться в рівні умови перед Великобританією, а дослідження прогнозують скорочення європейських студентів, українцям буде легше вступити в британські школи. Поки що ми можемо стверджувати тільки те, що середня освіта в Англії ґрунтується на британських традиціях, і її якість, якщо і зможе похитнути «Brexit», то лише у віддаленій перспективі.

Оцінка: 
Середнє: 5 (4 голосів)

Поділитися: