логотип освітнього агентства Аспект

"Аспект" - навчання за кордоном
Нам довіряють своїх дітей понад 25 років!

АСПЕКТ

вул. Льва Толстого 25

Київ

Україна

Схема проїзду

Рекомендації, які допоможуть дитині впоратися з тугою за домом у зарубіжній школі

2448

Поїздка в школу за кордоном у 99 випадках зі 100 буде сприйнята дитиною з надзвичайним захопленням. Поки дитина та її родичі перебувають у доброму настрої, батьки забувають про труднощі, з якими може зіткнутися дитина, уперше виїхавши з дому на тривалий термін. Якщо говорити про дітей шкільного віку, то найпоширеніша проблема, яка наздожене кожного школяра рано чи пізно – це туга за домом. Її не можна повністю уникнути, але можна пройтися по найпоширенішим ситуаціям, які можуть викликати стан туги. Ці знання допоможуть майбутнім студентам зрозуміти, як упоратися з тугою за домом у зарубіжній школі, а батькам – як посприяти в цьому дитині.

1. Більше захоплень - і тоді дитині не буде коли нудьгувати!

хлопці грають у футбол у школі за кордономВарто пам'ятати про те, що школа-пансіон за кордоном – це місце, де діти навчаються, живуть, проводять свій вільний час і вихідні на шкільному кампусі. У зв'язку з цим, діти є активними й постійно залучені до шкільних заходів. Шкільна програма позакласних занять у зарубіжних школах досить насичена, тому батькам не варто дивуватися, якщо у дитини немає часу відповісти на телефонний дзвінок або написати їм email. Постійна зайнятість – те, що рятує дітей від почуття туги за домом, і в приватних школах це буде їм гарантовано. Тому нехай дитина задає собі ритм – більше нових захоплень, насиченіший розклад і менше часу для сумних думок. Не малу роль в цьому відіграє обмежене використання соціальних мереж. Фахівці наполягають на тому, що дітям, які навчаються далеко від дому, варто скоротити використання соціальних мереж. По-перше, це забирає час у дітей, що вони можуть витратити з користю для себе, а по-друге – діти будуть менше ностальгувати за домом, друзями та рідними, а більше сконцентруються на сьогоденні.

2. Нові знайомства - ключ до подолання туги за домом!

друзі на прогулнці в школі за кордономДуже важливо для адаптаційного періоду в новій школі – завести дитині друзів серед своїх однокласників й однолітків. У класі можна буде подружитися з новенькими учнями. Діти, які не перший рік навчаються в школі за кордоном, можуть допомогти новоприбулим учням зі знайомствами в школі і влаштувати екскурсію по кампусу і місту. Найчастіше, у іноземних студентів не виникає проблем з новими друзями, тому що вони багато часу проводять в колі однолітків. Тим не менш, нове спілкування може згладити тугу за домівкою або зовсім її позбутися, тому батьки повинні обов'язково дізнаватися про те, як і з ким проводить свій вільний час дитина. Не виключено, що кожна дитина може зіткнутися з труднощами в спілкуванні, які можуть бути викликані різними факторами. Для цього в школах за кордоном працюють психологи, які знайомі з можливими проблемами в іноземних студентів. Їх робота – допомогти дитині адаптуватися в новому колективі.

3. Підтримка батьків додає впевненості дитині!

дівчина говорить по мобільному

Батьки відіграють ключову роль у подоланні дитячої туги за рідними. У першу чергу, сім'ї варто уникати делікатних тем і дій, які можуть змусити дитину хотіти додому. Наприклад, під час телефонних дзвінків батьки повинні приховувати своє хвилювання через те, що дитина навчається далеко від них. Це може спричинити за собою відповідну реакцію, і дитина захоче побачити рідних. Деякі школи навіть забороняють телефонні дзвінки з дому в перші тижні перебування дитини в школі або рекомендують максимально обмежити спілкування. Психологи пояснюють це тим, що часті дзвінки з дому можуть викликати тривогу в учня й нагадати про те, що він уперше знаходиться далеко від дому. Бажано зосередити свої розмови на теми, наближені до життя дитини в школі: просити її розповідати про вчителів, однокласників, заняття, про шкільні заходи. Також батькам рекомендують не давати обіцянки дітям, які вони не зможуть виконати – наприклад, забрати дитину зі школи на вихідні або канікули. Приватні середні школи за кордоном охоче налагоджують спілкування між співробітниками шкіл і батьками. Сім'ї буде набагато легше дізнаватися інформацію про дитину, якщо зберігати контакти з адміністрацією та вчителями.

Головне – не забувати хвалити дитину за її зусилля і досягнення, і показувати, що ви пишаєтеся її успіхами в навчанні та підтримуєте її в будь-яких труднощах.

Оцінка: 
Середнє: 5 (3 голосів)

Поділитися: