логотип освітнього агентства Аспект

"Аспект" - навчання за кордоном
Нам довіряють своїх дітей понад 25 років!

АСПЕКТ

вул. Льва Толстого 25

Київ

Україна

Схема проїзду

Як поліпшити концентрацію під час навчання? 10 порад

1783

Дуже часто під час виконання домашнього завдання або будь-якої іншої роботи, яку дитина робити не хоче, у нього виникають труднощі. Він готовий займатися чим завгодно, навіть піти поприбирати або помити посуд, аби ухилитися від набридливого навчання. Але якщо ви хочете, щоб ваша дитина отримала середню освіту за кордоном або пройшла якісь мовні курси за кордоном, з непосидючістю потрібно боротися.

Найчастіше коренем проблеми є нездатність сконцентруватися на певній задачі. В результаті, на самий простий приклад з математики витрачається хвилин двадцять, хоча по факту достатньо і п'яти. Як же допомогти дитині концентруватися?

1.Сприятлива обстановка

Notebooke_keep_calm

Звичайно, в сучасних умовах виділити окрему кімнату «під навчання» не вийде. Однак створити хоча б робоче місце можна. Приберіть зі столу й поличок усі речі, що відволікають, і в першу чергу гаджети: планшети, смартфони, тощо. Науково доведено, що навіть після не довготривалого відволікання на дзвінок, на відновлення уваги знадобиться 15 хвилин. Відмінною альтернативою стануть хендмейд таблички з фразами-мотиваторами. Гарно та в цій ситуації дуже навіть практично.

2. Розклад

Суть прийому проста: запропонуйте дитині створити календар, де буде вказано, коли і чим займатися (у понеділок з 17 до 18 – алгебра і геометрія, потім перерва 15 хвилин). Підлітки дуже люблять відчувати себе дорослими, а саме чіткий план завдань можна вважати головною складовою життя ділових людей.

3. Думаємо лише про навчання

Усі хлопці в клубі або на дні народженні, а ваш «ботанік» вчить математику? Правда, неправдоподібна історія. Якщо не фізично, то думками ваша дитина точно буде танцювати й розважатися. Тому, складаючи план, ні в якому разі не ставте підлітка перед вибором: гуляти або вчитися. Дайте йому можливість потрапити на всі його тусовки, але при цьому заздалегідь обговоріть, що решта часу витрачається на навчання.

4. Займайтеся ситими

Думки про їжу – жахливий фактор, що відволікає. А знаючи, що сучасні підлітки харчуються «як доведеться», саме голод може стати причиною відсутності концентрації.людина яку просять зробити багато справ одночасно

5. Не Юлії Цезарі

Наполягайте на тому, щоб дитина займалася тільки однією справою. Не потрібно робити потроху, а в результаті нічого. Що написано в плані? Іноземна мова? Цим і займаємося.

 

6. Дробіть великі завдання

Якщо дитині задано додому якийсь грандіозний проект, не обов'язково виконувати відразу всі аспекти цього завдання. Порадьте йому поділити завдання на кілька частин. У понеділок нехай напише текст, у вівторок займеться розрахунками, у середу – ілюстраціями і т. д. І знову-таки, план, план, план (усе по-дорослому).

7. Робіть перерви

Припустимо, Вашій дитині належить серйозний іспит і необхідно вивчити 40 квитків. Як кажуть, золоте правило студента – робити все в останній момент. Але це віщує тільки зайві нерви й ніяких знань. Тому порадьте підлітку почати менше витрачати, і вивчити все як годиться, і дозволяти собі виділяти час на «посидіти у фб, погортати instagram або повалятися перед телевізором».

8. Женіть геть погані думки

Велика кількість різних подій не дають розслабитися ні на хвилину. Проблеми, питання, переживання – нескінченна кількість думок, які нав'язливо виникають у голові. Але навчання – це не час для подібного. Особливо це стосується шкіл за кордоном. Адже тут дитині доводиться не тільки миритися зі звичайними підлітковими труднощами, але і звикати до нового середовища. Хто знає, скільки буде тривати адаптаційний період, а вчитися-то якось треба. Тому постарайтеся залишити в голові лише те, що стосується цього завдання. Усе інше буде потім. Зараз для вас існує тільки одне завдання.

9. Учитися цікаво

відкрита книга

Часто нелюбов до навчання викликана нерозумінням її користі. Де у житті це може стати в нагоді? Будьмо відвертими: навіть собі не завжди виходить відповісти, коли ви використовували квадратні корені або експоненти. Але чадо мотивувати потрібно, тому звернімося до авторитетів. В одній зі своїх промов Стів Джобс (i-phone – це вже аргументище) говорив студентам університету в Стенфорді приблизно наступне: «Хоч зараз ми не знаємо, для чого нам ці знання, в майбутньому їх можна буде використовувати найдивнішим і несподіваним способом».

10. І ми тебе більше не чіпаємо

Не ставайте ворогом дитині. Юнацький максималізм і так проти навчання, а якщо ще й нагадувати про неї кожні п'ять хвилин, то про нормальне ставлення підлітка до школи можна забути. Самі повірте в те, що ваше чадо – вже сформована і самостійна особистість, яка може виконувати плани і вмовляння. Звичайно, час від часу контролювати виконання завдань варто. Але не постійно і ненав'язливо. Не варто після одного виконаного завдання відразу питати «а про математику ти пам'ятаєш, англійська не забув вивчити, а там ще...» Довіра, повага й особиста свобода – ось ключі до успіху і взаєморозуміння.

 

Оцінка: 
Середнє: 5 (3 голосів)

Поділитися: