логотип освітнього агентства Аспект

"Аспект" - навчання за кордоном
Нам довіряють своїх дітей понад 25 років!

АСПЕКТ

вул. Льва Толстого 25

Київ

Україна

Схема проїзду

Який тип проживання вибрати, відправляючи дитину вчитися за кордон?

2313

Як свідчить один англійський вираз - home, sweet home. Без сумнівів, ніщо не замінить нам домашнього затишку і комфорту, улюбленого м'якого ліжка і пухнастої кішки поряд (вибачте, любителі собак). Але при поїздці в дитячий табір за кордоном або в середню школу за кордон хочеш-не хочеш, а доведеться розлучитися з любим будинком на кілька тижнів або місяців. І тут в справу вступають шкільні резиденції або приймаючі сім'ї, на плечі яких лягає відповідальність за комфорт і безпеку дитини. Так де ж дитині краще проживати - в резиденції або у приймаючій родині? Давайте поглянемо ближче на обидва варіанти.

проживання за кордоном - резиденція чи приймаюча родина

Резиденція

Шкільні резиденції - це, як правило, цілий комплекс будівель, в яких розміщуються учні. Тут у кожній резиденції є свій керівник і ціла команда персоналу, яка підтримує резиденцію в порядку і готова допомогти з будь-якого питання 24 години на добу. Це дуже допомагає дітям швидше освоїтися на новому місці. Ще однією перевагою резиденції є розташування: майже у всіх школах-пансіонах резиденції розташовані прямо на території, а мовні школи намагаються будувати або орендувати резиденції як можна ближче до головної будівлі. Так що дорога до школи і назад займає у дітей лічені хвилини і навіть самим маленьким дітям буде легко зорієнтуватися на новій місцевості.

шкільна резиденціяЗ питань зручностей та інших житейських дрібниць у резиденції є кілька варіантів: для самих маленьких дітей пропонуються кімнати по декілька чоловік, як правило з загальними ванною і туалетом, а для більш дорослих і самостійних - кімнати на 1-2 людини з усіма зручностями.

Так як проживаючи в резиденціях діти фактично цілий день знаходяться на території школи (за винятком екскурсій і виїзних заходів), може скластися враження, що дітям там цілий день самі по собі. Але це не так. У резиденції зовсім ніколи нудьгувати тому, що персонал резиденції регулярно організовує різноманітні конкурси та розваги, пов'язані з навчанням для дітей. Таким чином, діти стають справжньою сім'єю, навіть якщо приїхали в табір на канікулах лише на кілька тижнів, що вже говорити про довгострокове навчання у середній школі. Це позитивно позначається на мовній практиці - адже постійно потрібно спілкуватися з дітьми з різних країн іноземною мовою.

Приймаюча сім'я

Проживання в приймаючій сім'ї відрізняється від проживання в резиденції насамперед тим, що дитина, опинившись в сім'ї, вливається в повсякденне життя родини. У таких "прийомних батьків" як правило є свої діти, які можуть бути того ж віку, що й ваша дитина, так що вони прекрасно знають, як оточити дитину турботою і домашнім затишком. Діти, які приїжджають в приймаючу сім'ю завжди викликають інтерес у членів родини, з ними постійно спілкуються, і вони отримують багато уваги. Сім'ї приймають дітей з-за кордону в тому числі й тому, що їм цікаво пізнати нову культуру та познайомитися з людьми з інших країн. Тому в родині у дитини є можливість практикувати мову з носіями мови, а також робити багато цікавих культурних відкриттів.

Умови проживання у приймаючих сім'я дещо відрізняються від таких у резиденції: перш за все, тут ви не знайдете великих кімнат на 5-6 чоловік, на відміну від резиденцій; до того ж, зручності завжди діляться з іншими мешканцями. Якщо школа не надає дітям обід у своєму кафетерії, то сім'я дає дитині з собою пакетований обід в школу. Все як у родині.

проживання в приймаючій родиніЗарубіжні школи дуже відповідально ставляться до того, з якими сім'ями вони співпрацюють і дуже часто такі стосунки тривають роками і десятками років. Школи намагаються підбирати такі сім'ї, які розташовані в радіусі півгодини-години пішки або на громадському транспорті від школи і пропонують хороші умови проживання. Звичайно, в перший день дитину приведуть до школи і покажуть, як добиратися, але потім їй, можливо, доведеться долати шлях до школи самостійно. Тому дитина повинна вміти самостійно добиратися до школи. І до речі, на відміну від резиденцій, які в будь-якій країні живуть приблизно за однаковими правилами і розпорядком, проживаючи в сім'ї дитині доведеться дотримуватися певних правил, за якими живе сім'я. Але це теж цікавий досвід - пожити як, наприклад, справжня американська сім'я. Сім'ї дуже люблять пригощати своїх гостей традиційними стравами країни, в якій живуть, а також проводити вечори за розмовами.

Вердикт

Так все ж: резиденція або приймаюча сім'я? Відповідь - і те й інше. Тільки в правильному порядку. Для маленьких дітей 6-12 років, резиденція буде єдиним правильним варіантом, так як проживаючи там їм не потрібно буде залишати територію школи, вони завжди будуть під наглядом і в безпеці, а ще їм буде весело. Якщо ж ваша дитина вже підросла або вже була у мовному таборі за кордоном, то приймаюча сім'я може стати саме тією новинкою, яка урізноманітнює черговий візит в табір і стане другою домівкою під час навчання в середній школі за кордоном.

Оцінка: 
Середнє: 5 (7 голосів)

Поділитися: