логотип освітнього агентства Аспект

"Аспект" - навчання за кордоном
Нам довіряють своїх дітей понад 25 років!

АСПЕКТ

вул. Льва Толстого 25

Київ

Україна

Схема проїзду

Покращення ефективності навчання з технікою "Pomodoro"

1640

Під час навчання дитина часто скаржиться на брак часу? Вона ніяк не може самоорганізуватися? Підліток явно переробляє за часом, але кількість завдань не зменшується? Старанний учень завалив іспит? Якщо хоч на одне з цих питань ви відповіли «так», тоді ця стаття обов'язкова до прочитання!

Хлопчик спить в аудиторії

Для самоорганізації і грамотного розподілу часу рекомендуємо ознайомитися з технікою «Pomodoro». Її появою ми зобов'язані італійському студенту Франческо Чирилло. Після закінчення першого курсу хлопець зрозумів, що йому катастрофічно не вистачає часу для засвоєння нового матеріалу. Через це не тішили й результати іспитів, хоча зусиль Франческо докладав чимало і старанно працював цілий рік. До того ж хронічно не вистачало часу на повноцінний відпочинок, через що парубок все глибше впадав у депресію.

Аби якось впоратися з напруженим графіком, Чирилло вирішив поекспериментувати і спробувати налагодити систему навчання за допомогою звичайного таймера. Інструмент, який використовував хлопець, мав форму помідора, звідки згодом і пішла назва техніки.

У першу чергу хлопчина хотів відповісти на питання: «чи вийде у нього вчитися "по-справжньому" протягом хоча б невеликого проміжку часу?» Ось вона – відправна точка створення методу «Pomodoro», суть якого полягає у грамотному розподілі часу між роботою і відпочинком. Результати не змусили на себе довго чекати, оскільки Франческо став краще запам'ятовувати матеріал, помітно підвищив свою продуктивність, але при цьому знаходив час на відпочинок.

Таймер у вигляді помідора

Cуть техніки «Pomodoro»

Перед початком роботи складіть той список завдань, які ви хочете вирішити сьогодні. Звісно, їх слід розподілити за пріоритетом (у порядку спадання). Далі беремо у руки таймер... Кожен відрізок часу протяжністю у 30 хвилин називають «помідором». У ці півгодини входить 25 хвилин роботи і 5 хвилин відпочинку. Відповідно, нам необхідно виставити таймер на 25 хвилин і почати вчитися. Ні на що не відволікайтеся, думайте тільки про завдання. Коли ви почуєте дзвінок, то настане час 5-хвилинної перерви. Не забувайте, що відпочивати теж треба вміти! На ці п'ять хвилин відкладіть всі справи: сходіть на кухню за чаєм, пройдіться по кімнаті або просто дивіться у стелю. Головне – під час відпочинку повністю відволікайтеся від розумової роботи. Далі – знову ж таки повертаємося до роботи.

Після чотирьох «помідорів», які ми відзначаємо на листочку з нашими завданнями, слід зробити велику перерву. Вона може тривати від 15 хвилин до півгодини. Якщо ви закінчили якусь задачу, то не забудьте її викреслити на листочку з планом робіт.

 

Таймер-помідор у центрі

Можна відволікатися під час 25 хвилин?

Якщо вам терміново необхідно відволіктися під час роботи з тих чи інших причин, то таймер слід поставити на паузу, а на листочку позначити ту задачу, над якою йде робота. Зворотний відлік запускайте тільки в той момент, коли ви знову зможете повноцінно зосередитися на завданні. Однак відволікатися від «помідорів» можна тільки у крайньому випадку (не вигадуйте собі нічого зайвого і якщо можете відкласти «термінову» справу, відкладіть її).

Хлопчик їсть помідор

Техніку «Pomodoro» можна адаптувати під вимоги і рід діяльності людини, тому не бійтеся гратися з часом «помідора» залежно від власних інтересів.

Оцінка: 
Голоси відсутні

Поділитися: