логотип освітнього агентства Аспект

"Аспект" - навчання за кордоном
Нам довіряють своїх дітей понад 25 років!

АСПЕКТ

вул. Льва Толстого 25

Київ

Україна

Схема проїзду

Пишемо есе для IELTS на максимальний бал

2053

Понеділки завжди нелегкі. Однак для тих, хто впевнено йде до мети і втілює мрію в життя, це добрий стимул почати або продовжити роботу над бажаним. Тож  попрацюймо!

IELTS – це міжнародна система оцінювання знань англійської мови. Іспит IELTS відкриває школярам дорогу у найпрестижніші навчальні заклади Великобританії, Канади, Австрії, Франції, Швейцарії та Нової Зеландії.

Іспит складається з 4-х частин, але сьогодні ми зосередимося на секції Writing і спробуємо розібратися у тому, як писати есе для одного з найпопулярніших  у світі іспитів.

СТРУКТУРА ЕСЕ ДЛЯ ІСПИТУ IELTS

Ручка лежить на блокноті

Ні для кого не секрет, що якісне написання твору вимагає тривалої підготовки і великої кількості часу. Але ж вам дають усього 40 хвилин, і при цьому необхідний мінімум за обсягом – 250 слів! Спокійно, не панікуйте, а уважно читайте лайфхаки.

Паніка – найгірший ворог! Під час здачі тесту потрібно мати найсталевіші нерви та витримку найтерплячішого удава. У першу чергу зверніть увагу на структуру: саме вона допоможе зібрати величезний рій думок в одну купку. По-перше, заздалегідь підготовлений план збереже кілька зайвих хвилин, а, по-друге, допоможе викладати думки послідовно і логічно, що позитивно позначиться на вашому підсумковому балі.

А тепер швидкий огляд ключових моментів.

Структура будь-якої письмової роботи складається із 3-х частин:

  • Вступ;
  • Основна частина;
  • Висновки.

1. Присвячуйте кожен абзац одній ідеї

Наприклад, якщо ви пишете есе типу «переваги – недоліки» (Advantages-Disadvantages essay), не можна розміщувати і те, і інше в одному абзаці. Один параграф основної частини присвятіть тільки перевагам, інший – тільки недолікам.

Таким чином, у вступній частині вам слід заявити про тему твору і коротко згадати про його структуру. У жодному разі не намагайтеся пояснювати читачеві свою точку зору у вступі! Ваша мета – ознайомити екзаменатора з темою і метою вашої роботи, аби вже при прочитанні першого абзацу було зрозуміло, про що йтиме мова у творі та яка його основна структура.

Написання плану ручкою у блокноті

2. Не змішуйте контрастні ідеї в одному абзаці

Перше речення абзацу має виражати його головну ідею/думку.

Завдяки цьому експерт вже з перших рядків легко зрозуміє, про що буде параграф.

3. Не змінюйте думку на півдорозі: заявили про тему – розвивайте саме її

Тобто подальшими реченнями ви розшифровуєте подану ідею. Поясніть суть вашого головного речення, додайте деякі деталі або наведіть приклад, а можна і все разом. Звісно, наведений приклад має відповідати головній ідеї (принцип анекдоту про блоху тут не підійде).

У результаті кожен абзац повинен складатися з наступних компонентів:

  • Теза (Idea) 1-2 речення;
  • Пояснення (Explanation) 2-3 речення;
  • Приклад (Example) 1-2 речення.

4. Не забувайте про слова-зв'язки!

Лінкери є незамінними, тому що вони точно показують мету кожного речення. Навіщо ви використовуєте зв'язку: ви збираєтеся додати деяку інформацію до вже викладеної, написати про причини або наслідки ситуації, пояснити якусь інформацію більш докладно або зробити висновок? Відповідний лінкер допоможе все предметно пояснити екзаменатору. До того ж саме завдяки словами-зв'язкам ви зможете писати ускладнені речення, демонструючи таким чином свою здатність писати роботи у науковому стилі.

Підлітки пишуть тест

5. Зробіть невеликий висновок до кожного абзацу

Хоча це і необов'язково, як правило, ця стратегія допомагає показати свої здібності перефразування ідей, а також дає вам можливість краще пояснити думку.

Ось приклад хорошого параграфа для основної частини есе:

«First of all, maintenance of cultural heritage increases capital inflow to the country through attraction of foreign groups of tourists. In other words, growing tourists' attention to innovated city sights positively affects national welfare. So, income from selling entrance tickets to the Hermitage in Saint-Petersburg goes to the city budget and allows then additional expenditures on social needs. Herewith, investments in arts are lucrative, as they provide the state with further recourses for development».

Підводячи підсумки, можна сказати, що основними ключами до якісного есе для письмової частини IELTS є:

  • чітка і грамотна структура,
  • структуризація за параграфами,
  • пояснення ідей і приведення прикладів для кожної з них,
  • використання слів-зв'язок для логічності й академічності твору.

__________________________________________________________

Написано за матеріалами статті від наших партнерів – мовної школи  Red Arrow

Якщо ви хочете, щоб ваше есе й усне мовлення перевірив професіонал, відвідайте їхню студію (м. Київ, бульвар Т. Шевченка, 46В, офіс 3) для пробного тесту – 1 годину вашого часу, і ви отримаєте чіткий/зрозумілий план дій.

Також ви можете знайти тут не тільки багато корисної інформації, але й підтримку висококваліфікованих IELTS-фахівців, які нададуть вам детальну інформацію та відгук про більш ніж 100 есе і 100 відповідей за секцією Speaking.

Оцінка: 
Середнє: 5 (3 голосів)

Поділитися: