логотип освітнього агентства Аспект

"Аспект" - навчання за кордоном
Нам довіряють своїх дітей понад 25 років!

АСПЕКТ

вул. Льва Толстого 25

Київ

Україна

Схема проїзду

Програми Pathway

1017

Програма Pathway або підготовка до університету з кожним роком стає все популярнішим вибором серед міжнародних студентів. Згідно з дослідженнями Study Portals і Cambridge English, в період з січня 2015 по вересень 2015 було запущено 1,192 англомовні програми Pathway. На сьогоднішній день існує чимало програм різної специфіки, але, як правило, всі вони мають дві основні характеристики:

  • програми націлені на підготовку іноземних студентів до вступу на ступінь бакалавра (англійською мовою) і на тих, кому необхідна мовна і академічна підготовка для подальшого навчання;
  • програми об'єднують академічний матеріал, вивчення англійської мови, розвиток навичок навчання за іноземними програмами (специфіка дещо інша, ніж в Україні) та культурну адаптацію.

Три дівчина та три хлопці готуються до занять у бібліотеці

Програми Pathway не несуть акредитацію при вступі до закордонного ВНЗ, але надають необхідну підготовку до вступу, яка має позитивний вплив на успішність під час подальшого навчання. Є кілька різновидів програм. Деякі навчальні заклади пропонують підготовку до вступу на певний факультет або напрямок. Інші - надають вибір ВНЗ, з якими вони співпрацюють. Таким чином, після закінчення програми Pathway студенти зможуть обрати, куди вступати далі. Те ж саме стосується і вибору спеціальності: деякі програми з підготовки є більш загальними та не вимагають попереднього вибору конкретного предмета для подальшого навчання.

З точки зору університетів, програми з підготовки Pathway мають свої переваги. Успішне проходження даної підготовки свідчить про наявність та належний рівень академічних і мовних навичок. Тобто, приймаючи студентів, що закінчили курс Pathway або, як його іноді називають, Foundation, університет отримує не «кота у мішку», а студента, який попередньо довів, що має високий рівень володіння мовою і базову академічну підготовку. Ханс Де Віт, директор Центру міжнародної вищої освіти в Бостонському коледжі, охарактеризував програму Pathway як спосіб відсіяти студентів, які не налаштовані на старанне навчання і не володіють потрібними навичками.

Зарубіжним студентам програми Pathway і Foundation дозволяють досягти необхідного рівня володіння мовою, на якому вони будуть навчатися (якщо його не було ще під час зарахування на програму). Більшість з цих програм беруть студентів з мінімальним рівнем англійської - 5.2 за системою IELTS, на противагу необхідним для бакалаврату 6.0-7.0.

Де актуальні програми Pathway

Більшість програм Pathway – англомовні. Отже, найпопулярнішими країнами для подібних програм є країни носіїв англійської. Великобританія, яка займає перші ряди серед країн з високоякісною освітою, за статистикою Study Portals і Cambridge English пропонує найширший вибір програм. Значно менший вибір подібних програм у навчальних центрах океанічних регіонів, таких як Австралія, Нова Зеландія та інші малі та великі острови. За ними слідує Північна Америка і Європа. Подібні програми можна зустріти і на території Азії, Африки та Південної Америки.

Подальші дослідження вказують на потенціал розвитку програм Foundation і Pathway, зокрема, у США та Європі. Це є свідченням зацікавленості США в інтерналізації американських ВНЗ. Щодо європейських програм, то говорити слід про такі країни як Нідерланди, Німеччину та країни Північної Європи. Проте лідирує, безсумнівно, все ж Великобританія. На сьогодні близько 40% іноземних студентів Об'єднаного Королівства попередньо закінчують курс програми Pathway. І ці показники продовжуватимуть зростати.

Ситуація з розвитком популярності програм Pathway вказує на позитивну реакцію зарубіжних університетів щодо прийому іноземних студентів. Такі програми помітно покращують успішність студентів, що є величезною перевагою як для самих студентів, так і для ВНЗ.

Написано за матеріалами статті.

Оцінка: 
Середнє: 5 (3 голосів)

Поділитися: