логотип освітнього агентства Аспект

"Аспект" - навчання за кордоном
Нам довіряють своїх дітей понад 25 років!

АСПЕКТ

вул. Льва Толстого 25

Київ

Україна

Схема проїзду

Що таке підготовчий курс Studienkolleg у Німеччині

1585

Що таке Studienkolleg (Штудіенколлег)?

Простими словами, Studienkolleg – це підготовчий коледж у Німеччині, призначений для підготовки іноземних студентів, які хочуть навчатися в Німеччині, але їх кваліфікація не відповідає критеріям німецької системи освіти. Зазвичай курс Studienkolleg триває 4 академічних семестри або повний академічний рік. Його мета – підготувати студента з необхідними навичками і знаннями з конкретних предметів, пов'язаними з обраним університетським курсом.
Залежно від галузі навчання, у якій студент хоче навчатися в Німеччині, йому необхідно буде вивчати один з наступних курсів Studienkolleg:

  • Т-Kurs: німецька мова, математика, фізика, хімія та інформатика
  • M-Kurs: німецька мова, математика, фізика, хімія і біологія
  • W-Kurs: німецька мова, математика, економіка, бізнес і соціологія
  • G-Kurs: німецька мова, історія, німецька література, соціологія та статистика

Як бачите, незалежно від типу курсу студент будете вивчати німецьку мову, оскільки для Studienkolleg дуже важливо дати впевнений рівень знань німецької (або англійської, якщо ваш курс буде вивчатися на англійській мові, що ймовірно буде на магістратурі). Як правило, для вступу в Studienkolleg німецькі університети вимагають рівень володіння мовою B1 або B2.

Як вступити в Studienkolleg у Німеччині?

Щоб подати заявку на курс Studienkolleg у Німеччині, студенту потрібно зробити наступне:

1. Перевірити, чи визнається в німецьких університетах ваш атестат про закінчення школи
Зайдіть на сайт університету і подивіться розділ його вимог для вступу. Зазвичай університет визначає, який тип кваліфікації він приймає. Якщо вашої кваліфікації там немає, то вам потрібно пройти підготовчий курс.

2. Знайти Studienkolleg і курс
Дізнавшись, що перед вступом вам необхідно пройти підготовчий курс, ви повинні знайти належний Studienkolleg і відповідний курс. Хоча більшість університетів проводять ці курси самостійно, деякі з них цього не роблять. Деякі університети, наприклад, Штутгартський університет, вимагають від іноземних студентів проходження підготовчого курсу в Технологічному інституті Карлсруе (Karlsruhe Institute of Technology) або в Гейдельберзькому університеті Рупрехта Карла (Ruprecht Karls University Heidelberg). Більш того, існують приватні організації, які організовують курси Studienkolleg окремо від будь-якого університету.

3. Ознайомитися з вимогами Studienkolleg
Вимоги до вступників дуже відрізняються в різних підготовчих коледжах, тому необхідно перевірити вимоги на сайті Studienkolleg. В основному для подачі заяви на вступ у Studienkolleg потрібні наступні документи:

  • атестат про закінчення школи
  • оцінки за попередню освіту
  • володіння мовою
  • резюме
  • перекладені копії зазначених документів сертифікованим перекладачем
     

4. Подати заявку на місце в Studienkolleg
Подати заявку можна онлайн або поштою. Не можна подати заявку безпосередньо в Studienkolleg, за винятком, якщо це приватна установа. Якщо Studienkolleg управляється вашим університетом, ви повинні подати заяву через нього. У більшість університетів онлайн-заявку можна подати через онлайн-платформу німецьких університетів Uni-Assiste.de, і тільки в кілька університетів – через їхні особисті онлайн-системи.
Зазвичай крайні терміни подачі заявок в Studienkolleg:

  • до 15 січня на літній семестр
  • до 15 липня на зимовий семестр
     

5. Отримати студентську візу до Німеччини
Студентам з країн, що не входять в ЄС, необхідно заздалегідь отримати студентську візу. Зробити це можна після подачі заявки на вступ в Studienkolleg в Німеччині і одержання листа про зарахування.

6. Скласти вступний іспит
Вступний іспит зазвичай нескладний і призначений для визначення ваших основних проблем у мові та інших важливих предметах. У кінці підготовчого курсу студент складає тест, котрий покаже, який прогрес студент зробив під час курсу Studienkolleg. При відсутності успішного результату студент не може претендувати на місце в університеті.
 


 

Штудіенколег FAQ

Як дізнатися, чи потрібно мені пройти курс Studienkolleg в Німеччині?
Німецькі університети мають список кваліфікацій, які є еквівалентними кваліфікаціями, встановленими в німецькій системі освіти. Відвідайте веб-сайт університету і розділ його вимог до вступників, щоб дізнатися, чи дає ваша кваліфікація право подавати заяву безпосередньо на основний курс чи ні. Якщо цієї інформації немає на сайті, ви можете написати в університет або органи освіти Німеччини.
Які кваліфікації приймаються в Німеччині?
Є кілька іноземних дипломів, визнаних німецькими університетами: Диплом середньої школи, Бакалаврат (Baccalaureate), A-Levels і GCSE.
Чи можу я подати заяву на підготовчий курс німецької мови, не маючи базових знань німецької мови?
Ні, необхідно володіти німецькою мовою на рівні не нижче B1.
Чи стягується плата за підготовчий курс?
Studienkolleg – це безкоштовний підготовчий курс у Німеччині, але він залежить від обраного Studienkolleg. Якщо університет, де ви хочете навчатися, є державним і пропонує підготовчі курси самостійно, то плата не стягується. Але, студенту все одно необхідно сплатити внесок за студентський семестр.
Хто вирішує, який підготовчий курс я повинен пройти?
Ваш університет.
Чи можу я пропустити курс Studienkolleg?
Так, можете, але це небажано. Як правило, ви повинні мати відмінні знання з багатьох предметів, і випускний іспит не такий вже і легкий. Тому настійно рекомендується пройти курс до вступного іспиту.

Оцінка: 
Голоси відсутні

Поділитися: