логотип освітнього агентства Аспект

"Аспект" - навчання за кордоном
Нам довіряють своїх дітей понад 25 років!

АСПЕКТ

вул. Льва Толстого 25

Київ

Україна

Схема проїзду

10 причин заборонити дітям до 12-ти років використовувати мобільні пристрої

1936

Американська академія педіатрії і Канадська асоціація педіатрів стверджує, що дітей 0-2 років не можна підпускати близько до сучасних технологій, дітям у віці 3-5 можна використовувати мобільні пристрої не більше години в день, а дітям від 6 до 18 років – не більше двох годин на день (AAP 2001/13, CPS 2010). В наші дні діти і підлітки використовують техніку в 4-5 разів частіше рекомендованої норми, не підозрюючи про негативні наслідки. З-за наявності широкого вибору портативних пристроїв (мобільні телефони, гаджети, планшети, електронні ігри) сучасні діти мають легкий доступ до техніки, особливо в ранньому віці. Саме тому один з педіатричних фахівців асоціації підняв питання перед державою США і Канади про заборону використання мобільних пристроїв дітьми до 12-ти років. Такий висновок він обґрунтував наступними причинами:

1. Прискорений розвиток мозку. У віці 0 – 2 років мозок немовляти збільшується в три рази і не припиняє розвиватися до 21 року. Прискорений розвиток мозку викликається екологічними подразниками або їх відсутністю. Розвиток мозку за рахунок надмірного вживання мобільних пристроїв і дрібної техніки збільшує шанси на виникнення наступного у дитини: дефіцит уваги, когнітивні затримки, підвищена імпульсивність, проблема з самоконтролем, часті істерики.

діти сидять за партою

2. Пізніший розвиток. Часте використання портативних пристроїв передбачає статичне проведення часу і може викликати затримки в розвитку дитини. Фахівці США стверджують, що кожна третя дитина в наші дні має пізній розвиток. Це проявляється у проблемах з грамотністю і успішністю в школі. Використання мобільних пристроїв дітьми до 12-ти років завдає шкоди їх розвитку й навчанню.

3. Епідемія ожиріння. Телевізор та відеоігри чинять негативний вплив і на фізичний розвиток дитини. Діти, яким дозволяється використання одного з пристроїв у власній спальні, мають на 30% більше шансів отримати проблеми з ожирінням. Кожна третя американська і кожна четверта канадська дитина сьогодні страждає ожирінням. 30% дітей, що страждають ожирінням, в результаті отримують діабет і підвищений ризик на передчасний інсульт або серцевий напад.

4. Недолік сну. 60% батьків не контролюють, наскільки часто їх діти використовують електронні пристрої. 75% дітей можуть використовувати пристрої у своїх спальнях, і, як результат, 75% дітей у віці 9-10 років мають проблеми зі сном, що негативно відбивається на їх успішності в школі.

5. Проблеми з психікою. Надмірне використання техніки збільшує показники загальних статистик з дитячої депресії, тривожності, аутизму, біполярного розладу, психозу та проблемної поведінки дітей. Кожна шоста канадська дитина страждає від психічного розладу, який потребує професійної допомоги.

6. Агресія. Перегляд і використання жорстокого матеріалу (відео на Youtube або консольні ігри) негативно впливають на емоційний стан дитини. Консольна гра GTA містить відверті сцени вбивства, катування, каліцтва, насильства та сцени сексуального характеру. Те ж саме можна сказати і про багатьох сучасних телепередач. За словами фахівців США наявність жорстокості і насильства масової інформації сприяє розвитку агресії у дітей і підлітків.

Хлопчик з кулаком

7. Цифрова деменція. Високошвидкісний медіаконтент може сприяти дефіциту уваги, зниженню концентрації та порушенню пам'яті через перешкоди надходження мозкових нейронів до лобної кори. Діти, які мають проблеми з концентрацією, стикаються з труднощами під час навчання.

8. Залежність. Чим більше діти і батьки прив'язуються до технологій, тим більше вони віддаляються один від одного. Через відсутність батьківської уваги діти прив'язуються до своїх електронних пристроїв, що викликає звикання. Кожна 11-та дитина у віці 8-11 років відчуває залежність до техніки.

9. Радіаційне випромінювання. У 2011 році Всесвітня Організація охорони Здоров'я внесла мобільні пристрої в категорію ризику 2B (можливий викид карциногена) з-за радіаційного випромінювання. Член Міністерства охорони Здоров'я Канади Джеймс Макнамі вивів попередження в жовтні 2011 року про те, що: «діти більш чутливі до подразників, ніж дорослі, оскільки їх імунітет ще не до кінця сформований, тому не можна вважати, що ризик опромінення для дорослих рівносильний ризику для дітей».

10. Нестійкість. За словами педіатричних фахівців, сучасні методики виховання та навчання дітей за допомогою технологій не є стійкими. Діти – наше майбутнє, але у дітей, які зловживають електронними пристроями немає майбутнього. Фахівці стверджують, що на проблему необхідно терміново звернути увагу, щоб уникнути її посилення.

хлопець спілкується з дівчиною

Статистика і рекомендації по використанню мобільних пристроїв були розроблені: педіатричним терапевтом і автором книги «Віртуальна Дитина» (Virtual Child) на ім'я Кріс Роуен, нейробіологом і автором книги «Захоплений Іграми» (Hooked on Games) Ендрю Доан і директором програми реабілітації ReSTART Internet Addiction Recovery, автором книги «Відеоігри і Ваші Діти» (Video Games and your Kids) Хіларі Кеш. Допомога та матеріали надали Американська академія педіатрії і Канадська асоціація педіатрів у спробі привернути увагу до проблеми. На сьогоднішній день дане попередження викликало чимало дискусій та коментарів як з боку професіоналів, так і з боку очевидців подібного.

Написано за матеріалами статті

Оцінка: 
Середнє: 5 (3 голосів)

Поділитися: