логотип освітнього агентства Аспект

"Аспект" - навчання за кордоном
Нам довіряють своїх дітей понад 25 років!

АСПЕКТ

вул. Льва Толстого 25

Київ

Україна

Схема проїзду

Як адаптуватися до школи після літніх канікул?

9527

Літо-літо... Здавалося б, звичайні 3 місяці. Адже у кожній порі року приблизно 90 днів... От тільки проходять літні миттєвості якось швидше. Проте прихід осені і, відповідно, нового навчального року неминучі. І якщо дорослим це загрожує тільки похолоданням і скороченням світлового дня, то дітям час знову пакувати портфелі, сідати за парту і починати старанно гризти граніт науки.

Батьки у цьому процесі відіграють важливу роль. Потрібно постаратися ввести дитину в шкільний режим максимально плавно і безболісно. Особливо, якщо у планах отримувати середню освіту за кордоном. Система навчання тут базується на чіткому розкладі. Звичайно, час на «розкачку» передбачений, але не так його вже й багато. Отже, як допомогти школяреві налаштуватися на навчання?

Счастливі діти йдуть до школи

Розпорядок дня

Сон

Ну хто стежить за ним літом? Хай погуляє дитина, у неї ж канікули! Так поступово час відбою зміщується ближче до опівночі (якщо взагалі не сягає 3 ночі). Коли після цього чекати підйому? Не раніше опівдня. Боротися у першу чергу потрібно саме з часом відправлення чада в ліжко: чим раніше ляжеш, тим простіше буде потім встати. Щоб не нарватися на конфлікт і заяви на кшталт «дай насолодитися останніми днями канікул», починати підготовку до вересня варто якомога раніше. Ненав'язливо нагадуйте дитині, що вже пізно і непогано було б йти спати. З кожним днем нагадуйте про відбій все раніше і раніше: на 20 хвилин, півгодини, годину.

Будити дитину теж треба починати якомога раніше. Якщо вам вдасться робити це з будь-якої серйозної причини, чудово. Потрібно допомогти бабусі з домашніми справами, завезти вам на роботу документи – не важливо. Це і відповідальність допоможе напрацювати, і вставати привчить вчасно.

Зарядка

Плюсом стане також привиття дитині звички до ранкової зарядки. Дослідження вчених з Америки довели, що діти, які щоранку роблять зарядку або ходять на пробіжку, здатні працювати набагато продуктивніше. Вони краще ростуть, мають більш міцний м'язовий корсет, більший об'єм легень і, що важливо, кращу успішність.

Шкільна спортивна команда дівчат

Активність

Давно доведено, що фізична активність напряму взаємопов'язана із розумовою. експериментальним шляхом вчені встановили, що мозок може не тільки створювати нові клітини, але й продукувати нові кровоносні судини, а також зміцнювати нервові зв'язки. Простіше кажучи, поліпшується кровопостачання, мозкова тканина в прямому сенсі слова зростає, що має позитивний вплив на здатність до навчання і інтелектуальну діяльність.

Саме тому як влітку, так і восени необхідно давати дитині можливість погуляти на свіжому повітрі, побігати, пограти у футбол, загалом, проводити час активно. У шкільному режимі найкращий час для цього – після занять. Зміна виду діяльності – це відпочинок, а після повернення додому можна й уроками зайнятися.

Вечір

Уроки в жодному разі не потрібно робити безпосередньо перед сном. Підготовка до відпочинку – важливий процес і його не варто перевантажувати якоюсь активною діяльністю (ні фізичною, ні розумовою). Можна почитати книгу, поговорити з батьками про життя, приготувати що-небудь, послухати музику. А ось «посидіти в Фейсбуці» або «подивитися серію серіальчику» – варіант не найкращий. Звичайно, з точки зору дитини це і є ідеальний відпочинок. Тільки от організм сприймає подібні дії як збудження (особливо, якщо серіал в жанрі екшна або жахів).

Харчування

Здоровий сніданок

Влітку харчування певним чином змінюється. Через те, що полиці супермаркетів рясно поповнюються овочами і фруктами, а бабусині городи і сади вкриті плодами, за 3 місяці дитина може звикнути перекусувати чимось легеньким, часто при цьому ігноруючи сніданок (не дивно, якщо він настає о першій дня).

Восени така схема працювати не буде. Перед заняттями треба ситно поїсти, щоб вже після першого ж уроку не думати про їдальню або кафе з ароматною булочкою і баночкою «Кока-Коли». По можливості бажано організувати дитині максимально збалансований раціон, включаючи в нього всі мікроелементи і вітаміни. Повністю виключити сухом'ятку і снеки радше за все не вийде, але спробувати їх мінімізувати шляхом домашніх прийомів їжі варто.

Але! Робіть все поступово. Пам'ятайте, що зміна системи харчування може бути не зовсім сприятливо оцінена організмом дитини. Цілком ймовірні невеликі розлади, здуття та інші неприємні реакції шлунку та кишкового тракту. До того ж саме шлунок є вкрай чутливим до стресових ситуацій. Таким чином, зміна режиму харчування повинна відбутися ще до початку навчального року, щоб проблеми не проявилися безпосередньо під час занять.

Навчальний стрес

Дівчинці нужно на уроках у школі

Безумовно, вищеописані зміни – це стрес для дитини. Боротися з ним у кожному віці варто по-своєму.

Учня молодшої школи можна мотивувати розповідями про входження у доросле життя (вони ж чомусь так і прагнуть швидше вирости). Так, тепер у них, як у дорослих, є розклад і «робота» (домашнє завдання), яку потрібно виконувати сумлінно і скарг. А ще школа – це місце, де можна дізнатися багато нового і цікавого. Заманювати малюків можна і спільними походами за формою, рюкзаками і канцелярією. При цьому обов'язково враховуйте побажання дитини. Вона ж вже доросла, може сама приймати рішення! ☺

Середній шкільний вік вимагає від батьків максимального спокою. Підлітки в цей час прагнуть найбільшою мірою проявляти свою самостійність, з'являється потяг до постійних змагань з оточуючими, протиставлення себе навколишньому світові. До речі, це може вплинути і на взаємовідносини у колективі. Тому перший місяць батькам потрібно спостерігати за школярем особливо пильно: чи не приходить він засмученим, чи не став занадто замкненим? Якщо такі «симптоми» з'являються, треба розмовляти. Хто ж краще за вас знає, як вийти на контакт з дитиною? Підберіть до неї свій ключик. І, знову-таки, робіть все спокійно і врівноважено. Подібний настрій неодмінно передасться підлітку, простимулює його не тільки до самоорганізації, але й до системного і раціонального підходу до вирішення труднощів.

Для старшокласників питання дорослішання знову стає актуальним. Незабаром їм доведеться визначатися з професією, та й взагалі дійсно починати самостійне існування. Тому обговорення побажань щодо подальшого розвитку життєвого шляху теж слід починати заздалегідь. Особливо, якщо у ваші плани входить вступ до середніх шкіл США, Канади, Великобританії або Європи.

Підтримка й опора

Розмова родини

Будьте другом своїй дитині. Підтримуйте її, хваліть, заохочуйте. Звичайно, передавати куті меду не варто, але і повністю відмовлятися від похвали не можна. Що б діти не говорили, батьківська оцінка для них вкрай важлива. Поменше лайте чадо, спокійно реагуйте на його примхи або знервованість. Забезпечте дитині почуття захищеності і турботи. Пам'ятайте: тільки командна робота може стати запорукою продуктивності і взаєморозуміння.

 
Оцінка: 
Голоси відсутні

Поділитися: